schrijfveren

Hoe vertaal je writing prompt? Een aanzet tot schrijven, een drijfveer om iets op papier te zetten, een schrijfveer - prachtig woord, vol associaties met ganzeveren, walmende blakers en knoestige schrijvers met nachtmutsen. Een schrijfveer dus, voor elke dag! Een musicus riedelt toonladders, een schilder tekent voorstudies, een schrijver beproeft stijlen, schetst personages, verwoordt beelden.

Door dagelijks te schrijven, bevestig je jezelf als schrijver. Je leert wat jouw belangrijkste onderwerpen zijn. Je onderzoekt de uithoeken van je creativiteit, je waagt je op gevaarlijke terreinen die je hart sneller doen kloppen. Dan schrijf je de waarheid, dat levert het beste schrijfwerk op. In schrijfoefeningen stromen woorden vanuit je onderbewuste op papier. Hier verschijnt jouw authentieke stem. Vertrouw die stem. Zie de schrijfoefening als stemoefening.

Vijftien minuten. Elke dag. Zo:
1. blijf schrijven
Lees niet terug, herschrijf niets. Als je stopt, verlaat je je intuïtie, en begin je kritiek te leveren met je verstand. Houd je pen op het papier, glip voorbij censor en ego.
2. vertrouw je pen
Gebruik altijd het eerste beeld dat bij je opkomt. Je eerste gedachte komt uit je intuïtie, daar waar je creatieve proces plaatsvindt. Je pen leidt je naar plaatsen waar je nog nooit bewust geweest bent.
3. beoordeel het geschrevene niet
Niet vergelijken, niet analyseren, geen kritiek. Een schrijfoefening is een allereerste versie, te teer voor een oordeel. Wees je eigen beste vriend: tolerant, liefdevol en geduldig.
4. laat je werk zijn eigen vorm vinden
Het hoeft geen begin-midden-eind te hebben; het hoeft niet in een categorie te vallen als Gedicht, Essay, Verhaal. Als je het in een vorm dwingt, laat je misschien openbaringen niet toe die je anders gewoon had opgeschreven.
5. denk niet aan regels
Sta nu niet stil bij grammatica of spelling, want dat stopt de beeldenvloed.
6. verwacht niets van tevoren
Als je van tevoren denkt aan hoe het moet worden denk je vooruit, dan blijf je niet in het moment. Duik direct in je onderwerp en laat het schrijven je verrassen.
7. kus je kikkers
Eerste versies hoeven niet goed te zijn. Soms zul je heel goed schrijven, soms heel slecht. Maakt niet uit. Soms krijg je een kikker, soms krijg je een prins. Maar in beide gevallen moet je de vijver opzoeken!
8. spreek de waarheid
Durf het gevaar op te zoeken, durf je hand te laten trillen en je letters onleesbaar te laten worden. Vertel je geheimen. Verzwegen geheimen leiden tot oppervlakkige schrijfsels. Zoek de afgrond op en spring!
9. schrijf specifieke details
Of je nu onder een pijnboom of een kastanje zat, we krijgen een duidelijker plaatje dan wanneer je 'boom' schrijft. De waarheid zit niet in feiten; de waarheid zit in details. Neem ze waar met al je zintuigen en vermeld ze.
10. schrijf wat belangrijk is
Als wat je schrijft jouzelf niet interesseert, dan zal het de lezer ook niet boeien. Schrijf over wat voor jou belangrijk is, of onbegrijpelijk, of verschrikkelijk. Je hebt geen tijd om over onzin te schrijven. Schrijf met passie!
11. lees luidop wat je geschreven hebt
Zo vind je uit wat je geschreven hebt, wat je belangrijk vindt, wat 'werkt'. Als je voorleest, merk je waar je pijnpunten liggen, waar je heel dicht bij de waarheid komt. Je merkt wat ertoe doet voor jou. Klinkt het goed? Dat is jouw stem!
12. dateer de bladzij en schrijf het onderwerp erboven
Zo kom je weer met beide benen op de grond, en het maakt later terugzoeken gemakkelijker. Later zie je dat er een ritme zit in tijden van veel of weinig inspiratie, en welke onderwerpen voor jou het meest vruchtbaar zijn.

bewerking van:
Judy Reeves Guidelines for Writing Practice

SCHRIJFVEREN DOEN VANUIT JE PERSONAGES
Iemand vroeg mij: moet je de schrijfveren schrijven vanuit jezelf? Niets moet, schrijven vanuit jezelf levert veel inspiratie op. Maar ben je al bezig met een roman of verhaal, schrijf dan vanuit de personages. Zo kom je dingen over ze aan de weet die je anders nooit geweten had.

Schrijfveren op Heldinne's Reis

Schrijf met de schrijfveren een complete roman met behulp van Het Boekschrijfboek

MAANDTABEL SCHRIJFVEREN

~ juli 2014 ~
1 vaderschap
2 Vrouwentroost
3 speeltuin
4 goed voor de gezondheid
5 hoe voelt een knot wol
6 een auto start
7 het bos wuift en knikkebolt
(hans lodeizen)
8 waar ben je nu?
9 een zaklamp in de mistige nacht
10 tafelkleden
11 kastanjes rapen
12 ras
13 ramen wassen
14 radijs
15 met je handen langs de spijlen van het hek
16 wollen dekens
17 een sprookje waar ik in geloof
18 je loopt aarzelend een kerk binnen
19 taalles
20 tekenen met houtskool
21 had ik dat maar nooit gezegd
22 een gazonnetje
23 een woonboot
24 een roestige fiets
25 poesiealbumplaatjes
26 wat ruikt het hier schoon
27 inspirerende geluiden
28 hartstocht is een keukenprinses
(marjoleine de vos)
29 het alleroudste ding dat je bezit
30 een kiezelstrand
31 in het hooi

~ augustus 2014 ~

1 sportclubs
2 het bellen van een tram
3 de mannen die vooraan staan
4 kleuren van oude foto's
5 een koperen strijkijzer
6 wie het mooiste etui had
7 het hoofdstuk 'waarom'
8 in een natte krop sla grijpen
9 kon ik dat maar overslaan
10 afwaskwasten die ik me herinner
11 de werkelijkheid is anders
12 het lekkerste ijsje ooit
13 rollebollen
14 tropenjaren
15 ode aan de ui
16 het moet spontaan gaan
17 wat er misging op die camping
18 knoopsgaten naaien
19 zeilen klapperen
20 hier moet je je schoenen uitdoen
21 ik speel het spel maar mee
22 blauwe stenen
23 elfjes
24 wat nou Kafka
25 vieze vingers
26 ik loop nooit weg
27 een timmerman
28 je lievelingskleur
29 een koordje
30 vuilnis
31 naar de wolken kijken

download hier de jaarkalender schrijfveren van 2014