schrijfveren

Hoe vertaal je writing prompt? Een aanzet tot schrijven, een drijfveer om iets op papier te zetten, een schrijfveer - prachtig woord, vol associaties met ganzeveren, walmende blakers en knoestige schrijvers met nachtmutsen. Een schrijfveer dus, voor elke dag! Een musicus riedelt toonladders, een schilder tekent voorstudies, een schrijver beproeft stijlen, schetst personages, verwoordt beelden.

Door dagelijks te schrijven, bevestig je jezelf als schrijver. Je leert wat jouw belangrijkste onderwerpen zijn. Je onderzoekt de uithoeken van je creativiteit, je waagt je op gevaarlijke terreinen die je hart sneller doen kloppen. Dan schrijf je de waarheid, dat levert het beste schrijfwerk op. In schrijfoefeningen stromen woorden vanuit je onderbewuste op papier. Hier verschijnt jouw authentieke stem. Vertrouw die stem. Zie de schrijfoefening als stemoefening.

Vijftien minuten. Elke dag. Zo:
1. blijf schrijven
Lees niet terug, herschrijf niets. Als je stopt, verlaat je je intuïtie, en begin je kritiek te leveren met je verstand. Houd je pen op het papier, glip voorbij censor en ego.
2. vertrouw je pen
Gebruik altijd het eerste beeld dat bij je opkomt. Je eerste gedachte komt uit je intuïtie, daar waar je creatieve proces plaatsvindt. Je pen leidt je naar plaatsen waar je nog nooit bewust geweest bent.
3. beoordeel het geschrevene niet
Niet vergelijken, niet analyseren, geen kritiek. Een schrijfoefening is een allereerste versie, te teer voor een oordeel. Wees je eigen beste vriend: tolerant, liefdevol en geduldig.
4. laat je werk zijn eigen vorm vinden
Het hoeft geen begin-midden-eind te hebben; het hoeft niet in een categorie te vallen als Gedicht, Essay, Verhaal. Als je het in een vorm dwingt, laat je misschien openbaringen niet toe die je anders gewoon had opgeschreven.
5. denk niet aan regels
Sta nu niet stil bij grammatica of spelling, want dat stopt de beeldenvloed.
6. verwacht niets van tevoren
Als je van tevoren denkt aan hoe het moet worden denk je vooruit, dan blijf je niet in het moment. Duik direct in je onderwerp en laat het schrijven je verrassen.
7. kus je kikkers
Eerste versies hoeven niet goed te zijn. Soms zul je heel goed schrijven, soms heel slecht. Maakt niet uit. Soms krijg je een kikker, soms krijg je een prins. Maar in beide gevallen moet je de vijver opzoeken!
8. spreek de waarheid
Durf het gevaar op te zoeken, durf je hand te laten trillen en je letters onleesbaar te laten worden. Vertel je geheimen. Verzwegen geheimen leiden tot oppervlakkige schrijfsels. Zoek de afgrond op en spring!
9. schrijf specifieke details
Of je nu onder een pijnboom of een kastanje zat, we krijgen een duidelijker plaatje dan wanneer je 'boom' schrijft. De waarheid zit niet in feiten; de waarheid zit in details. Neem ze waar met al je zintuigen en vermeld ze.
10. schrijf wat belangrijk is
Als wat je schrijft jouzelf niet interesseert, dan zal het de lezer ook niet boeien. Schrijf over wat voor jou belangrijk is, of onbegrijpelijk, of verschrikkelijk. Je hebt geen tijd om over onzin te schrijven. Schrijf met passie!
11. lees luidop wat je geschreven hebt
Zo vind je uit wat je geschreven hebt, wat je belangrijk vindt, wat 'werkt'. Als je voorleest, merk je waar je pijnpunten liggen, waar je heel dicht bij de waarheid komt. Je merkt wat ertoe doet voor jou. Klinkt het goed? Dat is jouw stem!
12. dateer de bladzij en schrijf het onderwerp erboven
Zo kom je weer met beide benen op de grond, en het maakt later terugzoeken gemakkelijker. Later zie je dat er een ritme zit in tijden van veel of weinig inspiratie, en welke onderwerpen voor jou het meest vruchtbaar zijn.

bewerking van:
Judy Reeves Guidelines for Writing Practice

~ juli 2015 ~
1 doorwaadbare plaats
2 grote dode schrijvers
3 diep in gedachten
4 contact met klanten
5 een afgebroken fabriek
6 een moedige daad
7 een uitnodiging
8 een stad als New York
9 de hele maand december
10 opdringerig
11 leren zwemmen
12 een zelfportret
13 jonge vaders
14 mijn zintuigen zijn er eerder dan ik (Pierken)
15 de grote zaal
16 lijmpot
17 bij de bakker
18 in het aquarium
19 een stadspark
20 met je grootste angst in één kamer. Wat zie je?
21 paard van Troje
22 wat wilde je worden?
23 er gloort ergens hoop
24 stadspoorten
25 exotische muziek
26 welke schurk zou je willen zijn?
27 voorkomen is beter
28 ellebogen
29 vieze liedjes
30 luistervaardigheid
31 nood breekt wet

~ augustus 2015 ~
1 transparantie
2 op grote hoogte
3 een prachtig lettertype
4 door ontberingen getekend
5 speels
6 wanneer heb je voor het laatst geschilderd?
7 het eerste wat ik schreef
8 de hond uitlaten
9 weerspiegeling
10 welke 'tags' heeft je autobiografie?
11 waar een wil is
12 op een brug
13 bepakt en bezakt
14 de allermooiste dag
15 een bontrandje
16 het mooiste beeldhouwwerk
17 gestraft door de woede
18 zou je iemand anders willen zijn?
19 een vegetarische leeuw
20 poëtische zeggingskracht
21 in de caravan
22 kind van deze tijd
23 wildernis
24 schoenen met grappige zolen
25 wie je werkelijk bent
26 de tuin van de buren
27 een verwaarloosd postkantoor
28 het achterste van de tong
29 tafels leren
30 wat moet je accepteren?
31 weer naar school

download hier de jaarkalender schrijfveren van 2015

SCHRIJFVEREN DOEN VANUIT JE PERSONAGES
Iemand vroeg mij: moet je de schrijfveren schrijven vanuit jezelf? Niets moet, schrijven vanuit jezelf levert veel inspiratie op. Maar ben je al bezig met een roman of verhaal, schrijf dan vanuit de personages. Zo kom je dingen over ze aan de weet die je anders nooit geweten had.

Schrijfveren op Heldinne's Reis

Schrijf met de schrijfveren een complete roman met behulp van Het Boekschrijfboek