ziekzeurtje

Alles went, ook ziekzijn. En ik mag eigenlijk niet eens mopperen. Ik ben nu 2 jaar ziek maar heb nog altijd de hoop dat ik ooit weer beter word. Er staat tussen de 2 en 5 jaar voor PMR. Schoonzus heeft MS, nicht heeft Parkinson, dat wordt nooit meer beter. Maar we beleven als chronisch zieken wel dezelfde soort dingen soms. Nicht is behoorlijk mondig, ik vind dat knap. Je moet ook wel, als patiënt. Je moet zelf de regie houden. Ze had laatst tegen een arts gezegd: ik ben niet stout, ik ben ziek! Dat is inderdaad het gevoel dat je soms krijgt.
Met mij gaat het de laatste tijd slechter in plaats van beter. Dat komt doordat ik moet minderen met prednison, dat is nu eenmaal een ongezond middel. Protocol is dus: zo snel mogelijk van die rommel af, hoe dan ook. Er zijn medicijnen die dat zouden kunnen versnellen, maar wat ik daarover lees maakt me bang. Vooral depressie wordt veel genoemd. "Je moet nooit de bijwerkingen lezen," zeggen sommigen. Maar ik ken mij, ik reageer heel sterk. Zo heb ik ook te hoge bloeddruk (ook een bijwerking van prednison), en bij het eerste middel stond depressie als bijwerking. Na een paar dagen was het of er zwarte inkt in mijn brein gedruppeld werd, zo griezelig. Het middel hielp niet, en de volgende twee ook niet. Ik ben er eigenlijk wel klaar mee.
Als patient mag je dat niet zeggen, je moet gehoorzaam alles slikken wat je wordt voorgeschreven. (Ik schreef al eerder over die bizarre botontkalking- en maagmedicijnen.)
Ik houd me knap staande, vind ik zelf, met werken en lezen en knutselen, en niet te vergeten mijn harige vriend. Maar er moet niet nog meer bij komen om tegen te strijden. Ik heb nu maar weer eens een afspraak met de huisarts gemaakt, om mijn hart te luchten.

Dit bericht is geplaatst in autobio met de tags . Bookmark de permalink.

5 Reacties op ziekzeurtje

 1. liberonova schreef:

  Waar staan de letters PMR voor, Hella?

 2. Ferrara schreef:

  Nou het valt wel mee hoor, dat zeuren. Als je er al iets over zegt komt het redelijk over en gaat het over vervelende zaken die je tegenkomt. Mag een mens daar dan eens over zeuren. Pillen met depressie als bijwerking of het zonder al niet erg genoeg is.
  Hopelijk biedt de huisarts het goede luisterend oor.

 3. lethe schreef:

  Geheel met Ferrara eens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *